Tandutdragning
Tandutdragning innebär att en tand tas bort från käken, ofta på grund av skador, infektion eller trångställning i munnen. Det är ett vanligt ingrepp som kan göras enkelt med lokalbedövning eller, vid mer komplicerade fall, genom ett mindre kirurgiskt ingrepp.
Efter en tandutdragning får du instruktioner om hur du ska sköta munnen för att främja läkning och undvika komplikationer. Vår tandläkare ser till att du känner dig trygg under hela processen och ger dig all nödvändig information för en smidig återhämtning.

Vad är tandutdragning?
Hur går en tandutdragning till?
Tandutdragning är en behandling där en tand tas bort från sin plats i käkbenet. Behovet av tandutdragning kan uppstå vid olika situationer, till exempel:
-
Skadad tand – Om tanden är allvarligt skadad eller infekterad och inte kan räddas med rotfyllning.
-
Visdomständer – Om visdomständerna orsakar smärta, trängsel eller risk för infektion.
-
Parodontit – Vid tandlossning där tanden har förlorat sitt fäste i käkbenet
Tandutdragning är ett tryggt och skonsamt ingrepp. Först får du lokalbedövning för att området runt tanden ska bli helt bedövat, vilket gör att du inte känner någon smärta – bara ett lätt tryck. Tanden lossas sedan försiktigt med hjälp av specialverktyg och tas ut. Efteråt placeras en kompress för att minska blödning, och du får enkla instruktioner för eftervård. Viss ömhet eller svullnad kan uppstå, men detta går oftast över på några dagar. Vi finns alltid tillgängliga för frågor och stöd efter behandlingen.
Eftervård och läkning
Det är vanligt med viss svullnad och ömhet efter tandutdragning, men detta brukar avta inom några dagar. Om du skulle uppleva långvarig smärta eller tecken på infektion är det viktigt att kontakta oss.
Hos Mun Tandvård är vi måna om att göra behandlingen så bekväm som möjligt och ser till att du får rätt stöd och information för din läkning. Om du har frågor eller behöver rådgivning inför eller efter en tandutdragning är du alltid välkommen att höra av dig till oss.